Thursday, August 13, 2009

Ceritatera Honeymoon di KRABI (Versi 2.0)

Hye all...I miss my blog so much...Sorry lambat nak upload cerita ttg Krabi. Almaklumlah, mesti panjang nak mengarang...skrg ni pun bz dgn kerja. Tak sempat sgt nak memblogkan diri. Reena pegi Krabi pd 28 Julai sehingga 31 Julai 2009 dgn menaiki penerbangan Air Asia. Booking tiket & hotel cuma dalam RM1500 utk 4 hari 3 malam. Duit poket gedebak gedebuk dalam RM1200 (tue utk makan & jalan-jalan beserta juga pakej 4 sea island & elephant tracking)


Sedang sibuk mengemas..excited!!! Jgn lupa bawa passport!!! My hubby, mcm Cina Hong Kong je dlm passport! (Jangan mare abang!)

Flight lambat lagi...Kita tido dulu...hehehhe. Reena mmg tersangat penat pada masa tue..So ambik kesempatan tido di McDonald. Sampai-sampai Krabi we all naik bas utk ke Aonang. Kat Krabi jangan risau tak akan sesat punya. Sampai-sampai airport kita boleh pilih nak naik bas (RM15) atau naik teksi yg kebanyakkannya Honda Civic, pergh!!!! My honeybunny pun (Jazz) banyak kat sana dibuat kereta sewa jek...huhu..sama pulak tue kaler kete dgn I, kaler putih. Sampai Aonang dalam pkl 3 kot. Terus check in. Masa check in dorang bagi hot towel utk lap muka yg kepenatan...mmg bagus resort tue..layanan pun gempak.

Inilah bas yg Reena katakan.

Nie yg paling syok. Reena stayed @ Pakasai Resort..Abang emel to Pakasai mention that we are on honeymoon vacation. The resort will arrange something sweet for honeymooners....Best giler, ada bathtub kat luar.

Best gila bersantai-santai di bathtub.


Ptg tu sempat sekejap tgk sunset..pastu kami tak sabar utk membuat massage. Abang amik Thai massage, Reena plak oil massage. Sangat murah, Thai massage 2500(RM25) bath & oil massage 3000 bath (RM30) utk sejam tau... Malam tue kami mencari makan. Berdekatan dgn resort kami ada beberapa warung ala2 gerai. Nie yg kami makan, tomyam gong & ikan siakap 3 rasa. Yummy, ikan sedaplah tapi tak berapa garing. Tomyam ok lar...so-so jer...



2nd day kami ke 4 sea Island. Kami nak berehat malas nak bersnorkeling so pilih 4 sea island. Klu u all nak snorkeling better pilih Phi Phi Island. Pakej ke 4 sea island ialah RM160 kami dapat diskaun RM140 utk seorang. Okeh, 4 sea island terdiri daripada Chicken Island, Tup Island, Poda Island & Pranang Cave.

Snap gambar di atas speed boat.


Ini di Tup Island. Tup Island has the sand island which connected three island together. Kat sini memang cantik sangat.


Air laut kat sana mmg jernih...Kemudian terus ke chicken island utk snorkeling...I masuk sekejap jek coz mmg I takut...hahahhahha...

Jalan yg menghubungkan 3 island.




Abang snorkeling...Balik terus mabuk lauk...huahauahaha..

Di Pranang beach... Pranang beach I gelilah nak pegi gua dia...hahhaha..U all tengoklah sendiri kenapa I geli. Kisahnya seorang mamat mat salleh dia pegi ke Pranang Beach tp tak boleh balik coz air pasang & ribut..dia pun berdoa di gua & bgtau jika dia dpt balik dia akan bawa ukiran benda tuttt utk santapan tuan puteri....uuuuu.. tgklah apa dia....




Ini adalah Poda island. Tempat yg sungguh indah sekali permandangannya..

Setiap petang atau malam mmg kami akan singgah di warung Wang untuk makan Thai pancake. Wang dia penah bekerja di Kelantan. Dia pandai cakap Melayu. So apa-apa mmg kami tanya dia. Nie Reena makan sandwhich ayam. Byk lagi yg sedap-sedap spt tuna, mangga dan pisang. So yummy!!!

Di pasar malam di Krabi town. Kami ke Krabi town dgn menyewa Toyota Fortuner utk RM70. Dalam 20 minit dari Aonang. I saja-saja tanya driver tue brp ringgit fortuner dia beli...dlm RM100,000..Kat Msia tak dpt beb. Honda City jek dpt...huhu..

3rd day kami pegi menaiki gajah, Tiger Temple,Emerald Spring & Hot Spring...Gajah yg kami naik tersangat nakal, asyik nak lari dari trek ajer...









Di Tiger Cave Temple...




Nie lala yg sangat lucu, dia kata dia tak boleh naik temple tu coz badan dia penuh dgn silikon... Aku pun tak larat nak naik 1237 tangga tau...hehhehe.

Nie la temple nya...sungguh tinggi, haku mmg tak naik...tak berbaloi kepenatannya...hahahhahha... Kemudian, kami bertolak ke hot spring. Airnya mmg best tapi tak boleh nak mandi lebih dari 20 minit.






Destinasi terakhir ialah ke Emerald Pool. Nak masuk ke sana kena berjalan dlm 800m...Tapi ya ampun, airnya jernih berwarna hijau...


Perjalanan ke Emerald Pool

Inilah Emerald Pool. Byk lumut. Terletak di national park.

Sekian sahaja cerita tentang Krabi. Kesimpulannya mmg best di Krabi dan di antara destinasi honeymoon yg best. Krabi rock!!!

22 comments:

  1. wahhhh....seronoknya!!!!!sure best!saya pun kalau best nak p sana jugak la for my honeymoon!hehe.cerita la lagi apa yang menarik disana...=)

    ReplyDelete
  2. Panjang lagi cite nye nie......byk lagi gambau bole letak....

    Bestnye....rase nk pegi lagi!!

    ReplyDelete
  3. U all, i dah tambah ceritera I...dah upload gmbar dan tambah cerita lagiii..

    ReplyDelete
  4. wah...seronoknye. i pun plan nk g sna gak r 4 my honeymoon.

    ReplyDelete
  5. bestnyeee baca cite honeymoon u.dahla cantik gile tmpt tu siap ade romantic setup for honeymooners .huhuh..best2!upload pic kawen lagi pls..best tgk!heheh

    ReplyDelete
  6. i cadang after majlis nak honeymoon kat krabi ..tapi tatau nak cari camne nak carik packege honeymoon kat krabi ...bole rekomenkan tak??? my email zanifrays@gmail.com thank you ... seronok tgk gamba honeymoon you ..btw kat sane ader spa tak??? tq

    ReplyDelete
  7. harus ade cik sha spa nye..hehehe

    reenaa...sonok kan honeymoon...krabi mmg romantiklah...

    satu hari kena pg jgk...

    ReplyDelete
  8. sha, napa i x boleh masuk blog u??

    ReplyDelete
  9. bestnya naik elepahant!nak jugakkkk!

    ReplyDelete
  10. ala, gambar mangga mana? i nak tingok gambar tu lagik sekalikk :p

    ReplyDelete
  11. wahhhh bestnyer g honeymoon kt situ patut ar makin berseri2 sejak dtg kerja heheheheh

    ReplyDelete
  12. seronok kan. mcm nak pi lg je. xaci btul pakasai wat setup honeymoon tuk reena. kteorg xde inform depa dulu pun time tuh.

    ReplyDelete
  13. Fad, sapa suruh tak inform..hehehhe..betul, rasa macam nak pegi lagi kan..best..

    ReplyDelete
  14. Amy, naik elephant memeningkan...bucuk macam sket..huhu

    ReplyDelete
  15. Diah, I lagi seronok baca ur blog...mmg Diah punya wedding perfect..love it :)

    ReplyDelete
  16. Weda, nnt ko tak tido malam plak asyik tgk gambar mangga aku..hahhaha

    ReplyDelete
  17. Sha, nie mmg cerita I kat Krabi. Semua cerita I dah citer kat sini..Mmg I rekemen Pakasai Resort..N u go around Aonang utk cari pakej jalan2 utk Phi Phi Island or James Bond Tour or 4 Island..Kat sana jln risau utk kena tipu...cuma kena berhati-hati lah..

    ReplyDelete
  18. ANil, kamu harus pergi..2nd honeymoon..hehhe

    ReplyDelete
  19. ha tak bole masuk??? wahhh ini payah ini ..kenapa yer ... http://tripfantasticbride2be.blogspot.com i bole masuk u plak tak bole sangat musykil ...sambil garu kepala tapi tak gatal hehehe

    ReplyDelete
  20. wahh..krabi mmg tempat idaman saya .....
    insyallah nti sya hanimun sini...

    ReplyDelete